13.05.2013 | cobra.be | door Wouter Santermans

 

Breek uit je cocon

 

After The Walls (Utopia) vormt een tweeluik waarin de knotsgekke architect, Bernard Loizeau, de toeschouwers meeneemt naar zijn ideale wereld. Hij droomt van een samenleving zonder maatschappelijke problemen als overbevolking en woontekorten. Na de voorstelling nodigt hij het publiek uit om één jaar lang mee te helpen aan de realisatie van zijn droom.

 

In een complete duisternis schreeuwt Loizeau met oorverdovende stem zijn idealen naar het publiek. De toeschouwers kijken angstvallig naar wat er komen zal. Maar wanneer het licht aangaat, transformeert hij al snel tot een eersteklas comedian. Met anekdotes, muziek, interactie met het publiek en gekdoenerij maakt hij duidelijk dat de mens in isolement leeft. We trekken ons terug in onze huizen, wagens, appartementen om uiteindelijk in een doodskist te belanden. Het liefst sluiten we ons op en verzekeren ons tegen alle risico’s. “Maar voel je je echt zeker met al die verzekeringen?” Het enige wat we beseffen is dat we kwetsbaar zijn.

 

Stel jezelf de vraag: “zou je anders dromen in je droomhuis dan in het huis waarin je nu woont?” Met dit soort vragen wil Loizeau een andere kijk geven op het woongedrag. Velen zitten vastgeroest in het gedachtegoed van de verbeelde beschutting. Als reactie sloopt Loizeau een deel van het decor en toont een film van ontploffende gebouwen.

 

Loizeau is een man van het woord, maar tegelijk entertaint hij zijn publiek meer dan voortreffelijk met zijn theatrale en hilarische bewegingen. Het ene moment lig je dubbel van het lachen om wat later terug te deinzen voor zijn bulderende toespraak. Kortom, After the Walls is een maatschappijkritisch totaalspektakel vol emotie dat boeit van begin tot eind.

 

> lees online op de site van Cobra.be