17.01.2013 | cobra.be

 

De CCC krijgt theaterstuk

 
Waartoe zijn mensen bereid om hun idealen te bereiken? Dat is de vraag die theatercollectief SKaGeN zich stelt in ‘CCC, de vette jaren zijn voorbij’. SKaGeN verdiepte zich voor dit stuk in de geschiedenis van de CCC, de extreem linkse terreurgroep die België midden jaren tachtig in de greep hield met verschillende bomaanslagen.
 

“Wij waren nog kinderen toen de CCC die bomaanslagen pleegde maar we herinneren ons wel nog de angst die toen leefde bij de mensen. In die zin hebben we een emotionele band met het onderwerp.” zegt Valentijn Dhaenens die de rol van Didier Chevolet speelt.
 
SKaGeN heeft zich ter voorbereiding van dit stuk helemaal ingegraven in de geschiedenis van de extreem linkse groepering. De acteurs lazen de pamfletten, praatten met betrokkenen, bekeken VRT-archiefmateriaal.
 
Mathijs Scheepers, die de rol van CCC-leider Pierre Carette vertolkt, heeft begrip gekregen voor de idealen van de CCC. Maar niet per se voor de manier waarop die idealen werden nagestreefd. De CCC maakte uiteindelijk twee slachtoffers, twee brandweermannen die een bomauto stonden te blussen. “Dan werpt de vraag zich op: mag je het leven van één man opofferen om er duizend anderen te redden? Een moeilijke vraag,” aldus Scheepers.
 
Pierre Carette zelf gaat alvast kijken naar de voorstelling, al weet niemand wanneer hij precies zal komen.

 

> bekijk fragment op cobra.be